images/headers/geestelijke-gezondheid.png

Verzwaringsdeken voor een betere nachtrust en minder prikkels

Op A-Typist verscheen deze week een mooi artikel over verzwaringsdekens. Kort samengevat komt het er op neer dat een diepe druk een kalmerend effect had op mensen met autisme. Verzwaarde dekens proberen hebben een effect wat vergelijkbaar is met deze druk. Er zijn niet veel studies naar gedaan maar er is genoeg ervaring met deze verzwaarde dekens, Temple Grandin, ervaringsdeskundige, schreef er boeken over. 

Verzwaringsdekens kunnen gebruikt worden voor verschillende doeleinden:

  • Bij overprikkeling
  • Bij slecht slapen
  • Bij angst en/of (lichamelijke) onrust
  • Bij concentratieproblemen
  • Bij behoefte aan geborgenheid/gevoel van veiligheid

Verzwaringsdeken in vijf vragen

Wie : Voor mensen met slaapproblemen
Wat : Een verzwaarde deken
Waar : Online te bestellen bij o.a. Bol
Wanneer : Meestal binnen 24 uur na bestellen 
Hoe : Een verzwaringsdeken geeft een diepe druk dat kalmerend werkt

Klik HIER voor meer informatie

Afdrukken E-mailadres

Medicatie bij volwassen met autisme, nog veel onbekend!

Hoewel wij van Tooltass voorzichtig zijn met informatie geven over medicatie, benoemen we hier enkele feiten.

Bespreek het gebruik van medicatie altijd met je huisarts of psychiater.

In het interventie onderzoek van Reasearch Autism worden de onderstaande medicijnen beoordeeld. Je vind hier naam, doel en beoordeling. Wij benoemen deze middelen voor volwassenen met Autisme. We komen tot de schokkende ontdekking dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor een medicijn dat een gunstig effect heeft op Autisme bij volwassenen. Belangrijkste reden hiervoor is dat er nog onvoldoende onderzoek is gedaan. ​

Naam Doel Beoordeling
Antidepressiva Verminderen klachten veroorzaakt door autismespectrum Er is onvoldoende onderzoeksbewijs van hoge kwaliteit om te bepalen of antidepressiva enig effect hebben op de belangrijkste kenmerken van het autismespectrum.
Antipsychotica Verminderen klachten veroorzaakt door autismespectrum Er is zeer weinig hoogwaardig wetenschappelijk bewijs over de effectiviteit van de meeste andere antipsychotica als behandeling voor iedereen in het autismespectrum.
Aripiprazol Verminderen klachten veroorzaakt door autismespectrum Er is onvoldoende bewijs om te bepalen of Aripiprazol voordelen biedt voor volwassenen in het autismespectrum.
Melatonine Verminderen klachten veroorzaakt door autismespectrum  Er is niet voldoende hoogwaardig onderzoek om te bepalen of melatonine nuttig is bij het verbeteren van slaapproblemen bij volwassenen met autisme. 
Methylfenidaat Verminderen klachten veroorzaakt door autismespectrum Er zijn bijna geen onderzoeksgegevens die erop wijzen dat methylfenidaat nuttig kan zijn voor de behandeling van volwassenen in het autismespectrum.
Olanzapine Verminderen klachten veroorzaakt door autismespectrum Er zijn enkele zeer beperkte onderzoeksgegevens die erop wijzen dat olanzapine gunstig kan zijn voor de kortdurende behandeling van aanzienlijke problemen waarmee mensen in het autismespectrum worden geconfronteerd, waaronder hyperactiviteit, agressie en zelfbeschadigend gedrag.
Oxytocine Verminderen klachten veroorzaakt door autismespectrum  Oxytocine kan (nog) niet worden beschouwd als een geldige interventie voor mensen in het autismespectrum.
Risperidon Verminderen klachten veroorzaakt door autismespectrum  Er is onvoldoende bewijs om te bepalen of risperidon voordelen biedt voor volwassenen in het autismespectrum.
Secretine Verminderen klachten veroorzaakt door autismespectrum  Het gebruik van secretine als behandeling voor mensen in het autismespectrum is niet gegrond op bewijs. 
Testosteron regulatie Verminderen klachten veroorzaakt door autismespectrum Er is geen hoogwaardig wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat het reguleren van testosteron voordelen biedt voor mensen in het autismespectrum.
    Bron: Research Autisme (VK), bewerkt en vertaald door Tooltass Autisme

Afdrukken E-mailadres

Mede mogelijke gemaakt door DeHit en