images/headers/justitie.png

Als je in aanraking komt met politie of justitie, kan dat soms ingrijpend zijn en veel vragen oproepen. Binnen deze categorie vind je tools die je kunnen helpen goed in staat te zijn om deze vragen te beantwoorden of verwijzingen naar organaisaties die je hierbij kunnen ondersteunen, zoals de reclassering, slachtofferhulp en het juridisch loket.

Het juridisch loket

Het juridisch loket  geeft gratis juridisch advies. Via juridischloket.nl helpen zij je met informatie, tips en voorbeeldbrieven. Ook kunnen zij persoonlijk advies geven. Bekijk hieronder wat de mogelijkheden zijn.

Zo'n 350 juristen in 30 vestigingen staan klaar om je te helpen. Zij zijn onafhankelijk en geven persoonlijk advies. Je kunt zonder afspraak binnenlopen tijdens het inloopspreekuur van het Juridisch Loket bij jou in de buurt. Tijdens het inloopspreekuur kun je jouw stellen aan een jurist, die je aan de balie verder helpt.

 

Afdrukken E-mailadres

Slachtofferhulp

Slachtofferhulp Nederland helpt na misdrijven, verkeersongevallen, rampen en calamiteiten. Je kunt er terecht voor emotionele steun, ondersteuning in het strafproces en hulp bij het ontvangen van een vergoeding bij schade. Slachtofferhulp Nederland hielp in 2017 191.100 slachtoffers, nabestaanden, getuigen en betrokkenen van een misdrijf, verkeersongeval, calamiteit of vermissing. Men kan er terecht voor hulp tijdens het strafproces, hulp bij schadevergoeding en emotionele hulp.

Emotionele hulp
Hulp bij schadevergoeding
Hulp tijdens het strafproces

 

 

Afdrukken E-mailadres

Reclassering

De Reclassering draagt bij aan het voorkomen en verminderen van crimineel gedrag. Zo dragen zij bij aan een veiligere samenleving. Dit doen zij door risico’s zoveel mogelijk te beheersen en een dader of verdachte te stimuleren crimineel gedrag te veranderen. Ze adviseren de rechtbanken en het Openbaar Ministerie over daders en verdachten. De rechter of officier van justitie geeft de reclassering de opdracht om een adviesrapport uit te brengen als zij meer over een dader of verdachte willen weten. In het advies staat hun visie op de gebeurtenissen, omstandigheden van de verdachte, een risicoanalyse en een advies om herhaling te voorkomen.

Als mensen onder toezicht staan, zet de reclassering zo nodig Elektronische Controle in. Reclassering Nederland voert tevens gedragstrainingen uit om het gedrag van justitiabelen te veranderen. Ook zijn zij verantwoordelijk voor de uitvoering van werkstraffen. Ten slotte leiden ze verdachten en veroordeelden zo nodig door naar forensische zorg. Een goede voorbereiding op een bestaan zonder criminaliteit is het doel.

De reclassering werkt samen met gemeenten, politie, justitie, Veilig Thuis, gevangeniswezen en forensische zorg. Lees hier meer over de Reclassering.

Afdrukken E-mailadres

Mede mogelijke gemaakt door DeHit en