images/headers/sociaal_netwerk.png

Door beperkingen op het gebied van sociale vaardigheden en door het soms moeilijk begrijpen van indirecte/non verbale communicatie is het opbouwen en behouden van een netwerk niet altijd vanzelfsprekend voor mensen met Autisme. Het sociaal netwerk van mensen met Autisme is vaak klein. Dat maakt het netwerk van mensen met Autisme ook kwetsbaar.

 

Relaties@autisme.kom

Na Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. over seksualiteit, is dit het tweede deel van het programma voor relationele en seksuele vorming voor jongeren en jongvolwassenen met autisme. Een werkgroep van autismedeskundigen inventariseerde de voornaamste vragen van jongeren met autisme over relaties. Het boek dat daaruit volgde, biedt inspiratie om het thema op een bevattelijke en concrete wijze bespreekbaar te maken. Met respect voor de autistische stijl van informatieverwerking worden de vaak ongeschreven wetten en verborgen sociale regels van relaties verhelderd.

Dit werkboek bevat de concrete handleiding voor de basismodule 'Relaties' en behandelt nog vijf andere thema's. Concrete handleidingen en werkbladen zijn apart te bestellen en te downloaden.

Ga naar de website van: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. over seksualiteit

Afdrukken E-mailadres

Seks@autisme.kom voor relationele en seksuele vorming

Bij mensen met Autisme kunnen vele vragen rondom seksualiteit aan de orde zijn. Voorlichting over en het bespreekbaar maken van seksualiteit is daarom belangrijk. Autisme Centraal heeft het programma voor relationele en seksuele vorming voor jongeren en volwassenen met autisme. Het heet Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Daarnaast bestaat het werkboek voor mensen met een verstandelijke beperking over relaties. Het heet seks @ relaties.kom.

Onderzoek aan de universiteiten van Gent en Antwerpen toonde een positief effect van het vormingsprogramma: jongeren en volwassenen met autisme die het werkboek hadden doorgenomen, praatten makkelijker over seks en heel wat (autistische) misverstanden en hiaten verdwenen. Het uitgebreide ondersteunende visuele materiaal (foto's, tekeningen en werkbladen op de bijhorende cd-rom) bevordert de communicatie over seksualiteit. Thema's die aan bod komen zijn lichaam, lichamelijke veranderingen, seksuele gevoelens, masturbatie, voortplanting, vrijen, zwangerschap, geboorte, voorbehoedsmiddelen, seksueel overdraagbare ziektes.

Lees heer op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afdrukken E-mailadres

Op vakantie met AutiTravel

Wil jij op vakantie om nieuwe mensen te leren kennen of heb je geen vaste vriendengroep waar je mee op vakantie zou willen? Voor (jong)volwassenen van 18 jaar en ouder met Autisme organiseert AutiTravel verschillende soorten begeleide vakanties. De vrijwillige begeleiders van AutiTravel leven zich in in de gedachtenwereld van de deelnemers. Ze bieden structuur, veiligheid en een grote mate van voorspelbaarheid waardoor iedereen zichzelf kan zijn in de vakantie.

AutiTravel organiseert vakanties waar je gewoon jezelf kunt zijn, dát zijn onze vakanties. Ze organiseren verschillende soorten vakanties zoals: Wintersportvakanties, Paardrijvakanties, Fietsvakanties, Wandelvakanties, Stedenreizen, Vliegvakanties, Vakantie in mooie groepsaccommodaties, Fotovakanties of Rondreizen. Bij de vakanties staat het gezamenlijk vakantie vieren voorop, maar met ruime aandacht voor de individuele behoefte.

Meer over AutiTravel lees je hier.

Afdrukken E-mailadres

Mede mogelijke gemaakt door DeHit en