Gepost in Wonen
Als zaken thuis niet helemaal lopen zoals gewenst, kan via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning aan de gemeente een verzoek voor woonbegeleiding worden gestuurd. Meestal kan dit digitaal via de website van jouw gemeente, vaak is hiervoor een DigiID nodig. Er volgt dan binnen 6 weken een keukentafelgesprek met een WMO consulent, deze zal beoordelen of woonbegeleiding ingezet kan worden. Je bent na akkoord vrij om gebruik te maken van een standaard oplossing die de gemeente kan aanbieden via Zorg in Natura (ZIN), de gemeente regelt dan de administratieve zaken. Je kan ook zelf een aanbieder zoeken en een Persoonsgebonden budget (PGB) aanvragen, je moet dan wel in staat zijn dit zelf administratief te verwerken. Als je dit niet zelf kan, kan dit door een vertrouwd persoon worden gedaan.
Wat mag je verwachten van woonbegeleiding?
Een woonbegeleider helpt als je niet helemaal zelfstandig kunt wonen; een ziekte, beperking of psychische aandoening hebt en hierdoor hulp nodig hebt. Bijvoorbeeld bij het omgaan met geld, het vinden van werk of het opbouwen van sociale contacten. Woonbegeleiding is ook geschikt voor jongeren met een beperking die zelfstandig gaan wonen.
Een woonbegeleider zorgt voor;
- Analyseren van de hulpvraag
- Opstellen van een begeleidingsplan op basis van de hulpvraag
- Bieden van praktische, sociale en emotionele begeleiding en ondersteuning op basis van de relevante hulpverleningsmethodieken, bijvoorbeeld bij de persoonlijke verzorging, medische handelingen en eventuele psychologische problemen
- Organiseren en begeleiden van activiteiten
- Toezien op de veiligheid van de woonomgeving
- Bieden van persoonlijke ondersteuning en advies
- Signaleren en bespreekbaar maken van problemen
- Stimuleren van de participatie
- Interveniëren en bemiddelen in voorkomende crisissituaties en zo nodig inroepen van interne of externe deskundigen
- Opstellen en toetsen van rapportages met betrekking tot de begeleiding
- Bespreken van de rapportages met de cliënt
- Verstrekken van advies omtrent de voortgang van de begeleiding en eventuele bijstelling van het begeleidingsplan
- Onderhouden van contacten en voeren van overleg met alle bij de woongroep betrokken beroepsbeoefenaars
- Bijhouden en controleren van bewonersdossiers conform de interne en externe richtlijnen
Lees hier meer over woonbegeleiding
Wet- en regelgeving
- Wonen met 24-uurszorg valt onder de Wet langdurige zorg (Wlz). U kunt hiervoor een indicatie aanvragen bij het CIZ (CIZ.nl). Een Wlz-indicatie kunt u alleen krijgen als u blijvend de hele tijd toezicht nodig hebt. Of 24-uurszorg in de buurt.
- In sommige kleinschalige woonvoorzieningen krijgt u alleen lichtere hulp. Wonen en zorg zijn dan gescheiden. U huurt zelf de woning. En u moet uzelf aanmelden voor Wmo-ondersteuning bij uw gemeente.
Meer informatie: Regelhulp Rijksoverheid
Afdrukken
E-mailadres